31 mai 2008 - Focsani - Panciu - Marasti - Campuri - Soveja - Lepsa - Odobesti

Zona Vrancei nu este foarte renumita pentru turism propriu-zis, sau cel putin in ultima vreme nu am auzit nimic despre ea. Doar povestile bunicilor si parintilor despre statiunea Soveja. Si poate "cunoscatorii" au auzit de Panciu si Odobesti. Unii, care inca mai au un pic de cultura generala poate mai stiu de Marasti, Marasesti si Oituz sau de maresalul Averescu. Deci din punct de vedere istoric si viticol macar, Vrancea ar putea fi foarte interesanta!

Cautand pe harta destinatii de o zi (adica sa plecam din Bucuresti dimineata si sa ne intoarcem seara) am identificat statiunea Soveja, aparent intr-o zona usor accesibila si aproapiata, la doar 250km de Bucuresti.


Cei 190km de la Bucuresti la Focsani se fac in vreo 2 ore, fara probleme. De la Focsani se mai merge un pic pana inainte de Marasesti, unde se face stanga spre Panciu. Drumul pana la Panciu este relativ bun, si se ajunge din nou fara probleme. Ajunsi la Panciu am cautat vreun semn ceva pentru statiune viticola, cunoscand faptul ca la Panciu este (sau era?) o statiune de cercetare viticola importanta, eu stiu ca exista o sampanie/vin spumant de Panciu, destul de cunoscut. Din pacate nici un indicator. Doar cele legate de campania electorala...

Campania electorala la Panciu
Campania electorala la Panciu

Am gasit la un moment dat un indicator pe care scria "Drumul vinului 5km". Am luat-o pe acolo, insa la un moment dat se iese din Panciu, drumul este pietruit si foarte prost, si aparent nu duce nicaieri, sau cel putin asa ne-a spus un nene de acolo pe care l-am intrebat daca gasim si noi undeva statiunea viticola. Ne-a indrumat spre fostul IAS care nu era in alta parte, insa deoarece nu am gasit nici un indicator, si pentru ca era sambata si era inchis, am mers mai departe spre Marasti.

Drumul de la Panciu la Racoasa (comuna unde este localizat satul Marasti) este foarte bun. De la Racoasa se merge 5km pe un drum comunal destul de prost, insa practicabil, destul de rustic si se ajunge la Marasti.

Putna, mergand spre Marasti
Putna, mergand spre Marasti

Intrarea in Marasti este interesanta, o poarta mare pe care scrie "Campul istoric de la Marasti 1916-1919".

Intrarea in satul Marasti
Intrarea in satul Marasti

Apoi se intra in sat. Satul este ramas in timp. Are case din chirpici - parasite presupun - insa intr-un stil traditional. Drumul din sat este si el cam varza, presupun din aceleasi timpuri cu casele. Am trecut si pe langa o biserica aparent veche, dar interesanta. La un moment dat, am oprit masina sa facem niste poze.

Biserica din Marasti
Biserica din Marasti

Casa din Marasti
Casa din Marasti

Pe langa noi (am fost o masina + un motor, un prieten cu un chopper Suzuki) niste oameni intr-o caruta foarte nedumeriti ce cauta motoru la ei in sat ne intreaba nedumeriti: "Da' ce-ati patit?" Evident ca am zambit si am plecat mai departe :)
La iesirea din sat, se deschide in varful dealului o pajiste mai larga unde este amplasat Mausoleul de la Marasti. Pustiu... Intrarea inchisa... nu este nimeni... reusim sa deschidem poarta si sa intram in curtea imprejmuita cu gard.

Mausoleul de la Marasti
Mausoleul de la Marasti

Aici era intretinut relativ bine. In centru este statuia maresalului Averescu, si in spate pe un perete numele soldatilor cazuti in lupta, atat romani cat si straini - in special nemti. Intre timp a venit o mamaie care ne-a intrebat daca vrem sa vizitam muzeul... ne-a deschis si am intrat. Acolo am gasit un muzeu cu arme din primul razboi mondial.

Muzeul Marasti - Armamament
Muzeul Marasti - Armamament

Bustul generalului Arthur Vaitoianu
Bustul generalului Arthur Vaitoianu

Am intrebat una alta dar ne-a spus ca nu stie, pentru ca sotul ei stie mai multe, dar e plecat cu treaba. Apoi coborand, am gasit sarcofagul marasalului Averescu. Umezeala multa, apa de ploaia infiltrata, mucegai, si o atmosfera umeda, rece si incarcata... pacat, deoarece mausoleul in sine este impresionanat, insa este cu siguranta mai degradat decat cel de la Marasesti.

Sarcofagul maresalului Averescu
Sarcofagul maresalului Averescu

Maresalul Averescu
Maresalul Averescu

Mausoleul Marasti de la distanta
Mausoleul Marasti de la distanta

Intrarea in curtea Mausoleului Marasti
Intrarea in curtea Mausoleului Marasti

Ne-am intors pe acelasi drum spre Racoasa, si am pornit mai departe spre Campuri, un sat intins de-a lungul raului Sislita, unde se afla casa memoriala Ion Roata. Si aici la fel... cam pustiu, un panou pe marginea drumului ne indica ca am ajuns.

Casa memoriala Ion Roata
Casa memoriala Ion Roata

Casa este langa sosea, si nu ai cum s-o ratezi. Un bordei de fapt, unde a trait Ion Roata, reprezentantul taranimii in divanul Ad-hoc al Moldovei la 1857, si un inflacarat sustinator al unirii Principatelor Romane. Anyway... cum stateam si ne uitam la casuta asta se aude o voce de undeva din spate: "Vreti sa vizitati muzeul?". Si io tip inapoi: "Daaaaa!!!". O tanti la vreo 40-50 de ani care locuia in casa de alaturi vine si ne deschide... spre deosebire de tanti de la Marasti, asta era in tema, ne-a povestit ce si cum, ne-a aratat poze, ma rog... am plecat satisfacuti!

Casa memoriala Ion Roata
Casa memoriala Ion Roata

Mai departe am continuat drumul spre Soveja. Satul Soveja n-are nimic deosebit... un sat obisnuit, insa la iesire, inainte de intrarea in statiunea Soveja, am gasit Mausoleul Soveja.

Mausoleul de la Soveja
Mausoleul de la Soveja

Nu stiam, spre rusinea mea, ca exista un mausoleu la Soveja, ca atare am oprit sa vedem ce si cum... acelasi stil de muzeu, cu numarul de telefon al administratorului muzeului in geam si nimeni care sa-l pazeasca... acum dat fiind ca nu am vazut nici un turist acolo, nici nu ma mir ca nu statea nimeni sa aibe grija. L-am vazut pe dinafara, am facut poze si am plecat mai departe cu speranta ca vom gasi ceva de mancare macar in statiunea Soveja.

Mausoleul de la Soveja 2
Mausoleul de la Soveja 2

Mausoleul de la Soveja 3
Mausoleul de la Soveja 3

Ti-ai gasit! Halal... statiuena Soveja e jalnica. Un hotel de o stea, comunist, care arata mult mai rau decat hotelurile comuniste de la mare, si parea intr-o paragina totala. O "parcare" mare si cam atat... in rest era ceva lume la gratar, dar presupun ca erau self-supported pentru ca acolo nu gaseai nimic de cumparat... Dezamagire maxima... am vrut, conform planului sa plecam spre Lepsa si apoi la Targu Secuiesc (si sa ne intoarcem pe la Brasov). Drumul este un calvar. Il recomand cu elicopterul sau cu un T85. Cei 17km i-am facut cam intr-o ora si ceva. E drept ca la intrarea pe acest segment dinspre Soveja era o pancarda suficient de vizibila pe scria "DRUM INCHIS". Dar ne-am riscat... si recunosc, a fost riscant.

DJ205F Soveja-Lepsa
DJ205F Soveja-Lepsa

Portiuni de drum luate de apa... treceri cu masina prin rau, mers pe marginea unor prapastiute, craterele de pe drum nu trebuie mensionate... daca cumva te prinde ploaia pe acolo, cred ca ramai acolo 2 saptamani cel putin, mai ales ca telefoanele mobile nu prea merg... noroc ca GPSul stia de drumul asta, si ocazional ne mai informa ca mai avem x km pana la destinatie... macar iti crestea moralul! In rest peisaje de vis!

DJ205F Soveja-Lepsa -  Pe marginea prapastiei
DJ205F Soveja-Lepsa - Pe marginea prapastiei

DJ205F Soveja-Lepsa -  Parcul National Putna Vrancea
DJ205F Soveja-Lepsa - Parcul National Putna Vrancea

DJ205F Soveja-Lepsa -  Drum bushit, o iei prin rau!
DJ205F Soveja-Lepsa - Drum bushit, o iei prin rau!

Cand am ajuns la Lepsa, transpirat si stresat a fost o binecuvantare! Aici situatia parea ceva mai buna. Era lume multa la gratar, erau ceva pensiuni... am gasit si unde sa mancam ceva decent.

La Lepsa am vizitat cascada Putna, si am cumparat cascaval afumat de la o tanti de acolo, cred ca era facut traditional, si era oricum mai ieftin ca la hypermarket, adica 15lei o mega bucata! Am trecut si pe langa Manastirea Lepsa, insa n-am intrat acolo. Am vazut si Pastravaria Lepsa, 1 leu intrarea si 20lei/kg de pastrav.

Cascada Putnei, langa Lepsa
Cascada Putnei, langa Lepsa

Pastravaria Lepsa
Pastravaria Lepsa

Apoi am vrut sa mergem spre Targu Secuiesc (pe DN 2D) insa pe harta mea drumul figura cu alb (adica drum secundar neasfaltat). Am intrebat niste localnici care ne-au spus ca drumul este practicabil (nu e asa rupt ca Soveja-Lepsa) insa este neasfaltat. Deoarece era tarziu si ne-am gandit ca e greu sa scoatem o medie de 50km/h pe un drum neasfaltat ca sa ajungem pe lumina la Targu Secuiesc, am luat-o spre Focsani via Odobesti. Am presupus ca daca de la Focsani la Soveja drumul este brici, o sa fie la fel si asta spre Odobesti... BIG MISTAKE! Drumul era rupt, si cred ca am scos o medie de vreo 40km/h... e drept ca era asfaltat, insa era pavat cu gropi din plin, si oricum era doar serpentine o buna bucata.

De la Lepsa la Focsani - cu caruta
De la Lepsa la Focsani - cu caruta

...am reusit insa sa ajungem pe lumina la Focsani, iar inapoi spre Bucuresti, samabata seara drumul a fost relativ liber si am ajuns pe la 23:30 acasa, deci cam 14 ore si un pic cu totul.

Daca cumva aveti un weekend la dispozitie, si suficienti nervi sa strabatesti drumul Focsani-Lepsa cu masina (75km) zona este foarte frumoasa si ies niste super gratare acolo langa rau. Nu recomand insa nici dusmanilor mei sa o ia cu masina pe drumul Soveja-Lepsa ca riscul este destul de mare!

All the best!

11 comments

Comment from: Rudotel [Visitor] Email · http://bloguluflorescu.blogspot.com
Panciu, Odobesti... deja miroase a dezmat, Vladute! Crezi ca mai intereseaza pe cineva de Averescu?
06.06.08 @ 09:17
Da, cred ca pe toti iubitorii de istorie ii pasioneaza Averescu. So, si eu daca m-as duce la Marasti as merge sa vad casa generalului. That man really made a difference for this country. Les connaisseurs savent.
Cat pentru ceilalti, mai bine va uitati in manualul de istorie. :D
23.08.08 @ 00:38
Comment from: negulix [Visitor]
Felicitari pt calatorie si curaj. Orice drum din tara asta merita cercetat. macar de dragul privelistei si adrenalinei. bravos!
05.01.09 @ 16:55
Comment from: cristi [Visitor] Email
he he he... la soveja sunt destule moteluri de 1 sau 2 stele,iar daca mergea inca 500m pe un drum spre dpreapta cum o iei spre lepsa gaseai cateva hoteluri moderne,pacat ca nu ai stiut unde sa cauti,ce i drept nu sunt nici indicatoare
26.06.09 @ 09:44
Comment from: vladut [Member] Email · http://www.vladut.net
Mersi de sfat Cristi, data viitoare cand mai ajung pe acolo o sa incerc sa intreb mai mult, sau poate sa ma documentez mai detaliat pe net. Oricum mi se pare total aiurea ca nu exista nici un pic de interes ca sa promoveze si ei turismul in zona... practic sistemul asta e bun doar pentru localnici si connaiseuri... dulce Romanie :)
26.06.09 @ 11:01
Comment from: cristi [Visitor]
Salut. Intr-adevar, satele noastre nu au nimc spectaculos ca cele din europa de vest sau chiar Centrala unde fiecare are un castel, o cetate, un conac, o curiozitate si ceva pitoresc in fiecare. E o jale generala in satele noastre, mai putin cele in transilvanesti.
Soveja trebuie vazauta in afara ei pentru ca statiunea lipseste cu desavarsire, MOTELUL nu e practicabil, casa lui Simion Mehedinti nu mai exista, muzeul militar nici atat iar allte obiective trebuie cautate pe timp frumos cu cei care cunosc. Cateva zile acolo te vor duce pe Rachitash, la Shipotul lui Bucur si cimitirul nemtesc, sau urmele din ce-a mai ramas de pe acelasi munte, pe fanetzele din Chiua si Dumicush, la Sarata, acolo unde sarea iese din munte in izvoare, la Puturoasa, un loc unde apele sulfuroase ies din pamant si pe drumul care duce spre Negrilesti, zone superbe dar fara locatii si constructii deosebite. Satul nu mai pastreaza din traditii, nu mai sunt nunti in costume populare si nici obiceiuri pentru ca nici tineri nu mai sunt. Sa ve Manastirea ridicata de Matei Basarab si resturile chiliilor unde Alecu Russo a fost exilat si cam atat. Cazare gasesti decenta la oameni si la vre-o doua pensiuni mai noi. Revino si cauta un om de-al locului care sa va infrumuseteze sederea si cu ceva legende si ppovesti.
13.12.09 @ 19:58
Comment from: mihaita [Visitor]
Statiune de cercetare viticola!?
unde ai trait in ultimii 20 ani?
nu vezi ce scrie pe banner-ul ala !?
16.06.10 @ 23:32
Comment from: vladut [Member] Email · http://www.vladut.net
Indiferent ce scrie pe Banner-ul ala, speranta moare ultima, mai ales ca se mai gasesc prin magazine diverse licori cu eticheta de "Panciu", deci ma gandeam ca cine stie... dar se pare ca situatia e oarecum asemanatoare cu cea de la Pietroasele. Vezi aici: http://vladut.net/blog/index.php/2007/04/23/21_22_apr_2007_prejmer_siriu_sarata_mont?blog=5
17.06.10 @ 11:00
Comment from: Iulian [Visitor]
pacat ca nu ai intrat in mausoleul Soveja, aveai ce vedea!
20.06.10 @ 04:02
Comment from: Laura [Visitor]
Mausoleul Soveja este superb in interior la fel si muzeu;[sunt de acolo]..daca aveai indrumatori gaseai 2 statiuni care sunt de lux si la una chiar era o pancarda care iti arta unde este...in urma cu 6 ani[cred] statiunea Soveja era una de vis dar acum...pacat de frumoasele amintiri pe care le aveam acolo si acum statiunea aia sa dus...in fine....totusi sunt si peisaje frumoase:)
23.10.10 @ 20:48
Comment from: marius [Visitor] Email
raul acela care ziceai tu ca e putna-mergand spre marasti e raul susita defapt:) intr-adevar privelisti minunate...mare pacat ca nu ai avut un ghid care sa iti arate zona...imi pare tare rau ca nu mai pot merge asa des(am bunici acolo)...:( ... oricum felicitari pt prezentare:):D
23.12.10 @ 20:09

This post has 257 feedbacks awaiting moderation...

Comments are closed for this post.